7. Yaz Eğitim Kampı
İzmir’in Seferihisar ilçesinde düzenlenen genç-İMO 7. Yaz Eğitim Kampı sona erdi.
genç-İMO 7. Yaz Eğitim Kampı tamamlandı
Odamızın 2007 yılında hazırladığı "Öğrenci Üye Yönetmeliği" doğrultusunda kurulan genç-İMO öğrenci üye örgütlülüğünün en önemli faaliyetlerinden biri olan genç-İMO Yaz Eğitim Kampı bu sene 06-12 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirildi. İzmir Seferihisar`da düzenlenen 7. Yaz Eğitim Kampına ülke genelindeki üniversitelerden 32`si kadın 49`u erkek olmak üzere toplamda 81 öğrenci üye katıldı.
İnşaat mühendisliği bölümü öğrencilerinin mesleki ve kişisel gelişimlerine katkı sunan ve meslek odalarını tanımalarına imkân sağlayan genç-İMO 7. Yaz Eğitim Kampına TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı, TMMOB 2. Başkanı Züber Akgöl, İMO Yönetim Kurulu Başkanı Nevzat Ersan, İMO Yönetim Kurulu 2. Başkanı Şükrü Erdem, İMO Yönetim Kurulu Sekreter Üyesi Bülent Tatlı, İMO Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Cihat Mazmanoğlu, İMO Yönetim Kurulu Üyeleri Tansel Önal, Ayşegül Bildirici Suna, Necati Atıcı ve şubelerimizden yönetim kurulu üyeleri katıldı. Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer`in de ziyaret ettiği kampın ilk günü tanışma toplantısı ve atölye tanıtımları ile başladı. Aynı günün akşamı "Bandista" grubunun katılımıyla bir açılış konseri düzenlendi.
Kampın ikinci günü, sabah saat 10:00`da Toplumcu Mühendislik seminerlerinin ilki TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı ve İMO Yönetim Kurulu Başkanı Nevzat Ersan`ın katılımıyla gerçekleştirildi. ‘TMMOB ve oda politikaları` ile ‘toplumcu mühendislik anlayışı` konularının işlendiği seminerde öğrenciler bilgi edinme ve tartışma fırsatı buldu. Seminerde TMMOB`nin ve İMO`nun toplumcu geleneği, tarihi, mesleki konulara yönelik yaklaşımı konuları ele alındı. genç-İMO üyelerinin yoğun ilgi gösterdiği oturum soru cevap bölümüyle son buldu. Aynı günün akşamı Türkiye gündemine ilişkin gerçekleştirilen söyleşide Birgün Gazetesi yazarı ve Birleşik Haziran Hareketi Yürütme Kurulu üyesi Önder İşleyen ve TMMOB Ankara İKK sekreteri Özer Akkuş konuşmacı oldu. Ülkemizin içerisinde bulunduğu durumun ve gidişatının değerlendirildiği söyleşide siyasi iktidarın bu tablodaki rolü vurgulandı. Söyleşiye öğrenci üyeler de görüşlerini belirterek katıldı.
genç-İMO 7. Yaz Eğitim Kampının üçüncü günü, ülkemizin yaşadığı en önemli sorunlardan biri olan işçi sağlığı ve iş güvenliği konusu masaya yatırıldı. Seminere konuşmacı olarak katılan İTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümünden, aynı zamanda Odamızın İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Kurulu üyesi Doç. Dr. Emre Gürcanlı "İş Sağlığı" yerine "İşçi Sağlığı" ifadesinin kullanılmasının önemine dikkat çekerek işçi sağlığı ve iş güvenliği konusunun kişisel donanım malzemelerinin kullanımına indirgenemeyeceğini vurguladı. Aynı oturumda konuşmacı olarak yer alan Maden Mühendisleri Odası 2. Başkanı Can Doğan madenlerde yaşanan iş cinayetlerine değinerek kar hırsı nedeniyle arttırılan üretim hızının felaketlere davetiye çıkarttığını belirtti. Aynı gün öğleden sonra gerçekleştirilen "Sürdürülebilir Ulaşım Poltiikaları" başlıklı seminerde Yrd.Doç Dr. Cumhur Aydın konuşmacı olarak yer aldı. Türkiye`deki ulaştırma politikalarının değerlendirildiği seminerde 3. Köprü ve Marmaray gibi tartışmalı projeler de ele alındı. Seminer, İMO İstanbul Şube Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Gökçe`nin de katkıları ve öğrenci üyelerin interaktif katılımıyla son buldu. Üçüncü gün akşamında ise genç-İMO 8. Dönem öğrenci konseyi ve kamp katılımcılarının katılımıyla genç-İMO öğrenci üye örgütlülüğüne ilişkin konuların değerlendirildiği bir forum düzenlendi.
Eğitim kampının 4. Günü sabah seminerleri kapsamında ‘kentsel dönüşüm` konusu ele alındı. Konuşmacı olarak yer alan İMO İstanbul Şube Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Gökçe ‘kentsel dönüşüm` konusunun disiplinler arası bir perspektifle ele alınması gerektiğini belirterek mevcut uygulamaların deprem riskini azaltmaya yönelik olmaktan çok rant getirisi elde etme yönünde olduğunu, Sulukule ve TOKİ örnekleri ile birlikte değerlendirdi. Bir başka konuşmacı, İMO İzmir Şube Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Emekli ise ülkemizdeki kentsel dönüşüm sürecini tarihsel olarak ele alarak gerek mevzuat gerekse de uygulama bakımından yapılan yanlışlıklara değindi. Oturum soru-cevap bölümüyle son buldu. Akşam saatlerinde de özellikle İstanbul`daki kontrolsüz ve plansız kentleşme sürecini anlatan "Ekümenopolis" belgeseli gösterimi yapıldı.
Kampının 5. Günü Toplumcu Mühendislik Seminerleri kapsamında ‘Su Politikaları ve Suyun Ticarileştirilmesi` başlıklı seminer düzenlendi. Seminerde konuşan İMO Ankara Şube üyesi ve Odamız TMH dergisi yayın kurulu üyesi Hasan Akyar Türkiye ve Mezopotamya bölgesinde uygulanan su politikalarının yanı sıra dünya genelinden örnekler vererek suyun metalaştırılması süreçlerine değindi. Aynı oturuma konuşmacı olarak katılan Dokuz Eylül Üniversitesinden Dr. Yalçın Özdemir, sınırı aşan sulara yönelik su politikaları konusunda bilgi verdi. Öğrenci üyelerin katılımıyla son bulan oturumun ardından akşamüstü 17:30`da Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer`in konuşmacı olarak katıldığı bir söyleşi düzenlendi. CittaSlow (Yavaş şehir) ünvanına sahip olan bir belediyenin başkanı olarak ‘Yavaş Şehrin` ne anlama geldiği ve dünya üzerindeki örneklerine değinen Soyer, belediyecilik anlayışındaki katılımcı demokrasinin önemini vurguladı.
Kampın 6. ve son günü toplumcu mühendislik seminerinde "Mühendislikte Kadın" konusu değerlendirildi. Oturumda konuya ilişkin bir sunum yapan İMO Yönetim Kurulu Üyesi Ayşegül Bildirici Suna özelde mühendislik alanında, genelde ise toplumsal yaşamda kadına yüklenen rollere ve ayrımcılığa dikkat çekti. Söz konusu ayrımcılığın günlük dildeki yansımalarına ilişkin örnekler veren, toplumsal cinsiyet rollerinin pekiştirilmesinde ülke yöneticilerinin söylemlerinin de payı olduğunu vurgulayan sunumun ardından öğrenci üyelerin interaktif katılımıyla oturum son buldu. Mühendislikte Kadın oturumunun ardından kadın yönetim kurulu üyeleri ve kadın öğrenci üyelerin katılımıyla bir toplantı düzenlenerek yaşanılan deneyimler paylaşıldı.
Kamp süresince çeşitli aralıklarla öğrenci üyeler ile oda ve şube yönetim Kurulu üyelerinin bir araya gelerek tartışmalarına imkân sağlayan "Tartışma Grupları" toplantıları düzenlendi. Söz konusu toplantılarda "Öğrenci Sorunları ve Mühendislik Eğitimi", "Mühendislik Etiği", "Mühendisin Çalışma Koşulları", "Sosyal Medya ve Sansür", "Kentlerin Metalaşması", "Ekoloji ve Enerji", "Mühendislerin Sınıf Mücadelesindeki Yeri", "Türkiye`de Demokrasi" başlıkları ele alındı.
genç-İMO 7. Yaz Eğitim Kampının son akşamı düzenlenen kapanış gecesinin açılışında genç-İMO 8. Dönem Öğrenci Konseyi Başkanı Oğuz Düztaş kampın düzenlenişinde emeği geçen herkese teşekkür ederek sözü İMO Yönetim Kurulu Başkanı Nevzat Ersan`a bıraktı. Sözlerine İMO öğrenci üye örgütlülüğünün önemine değinerek başlayan Ersan yaz eğitim kampı çalışmasının amacına ulaştığını ve kampa katılan tüm üyelerin meslek odalarıyla daha yakın bir ilişki kuracaklarına inandığını ifade etti. Emeği geçen herkese teşekkür eden Ersan`ın konuşmasının ardından kamp boyunca çalışmalarını sürdüren "halk oyunları", "sinema", "kamp gazetesi" ve "felsefe" atölyeleri sunumlarını gerçekleştirdi. Sunumların ardından İMO Yönetim Kurulu üyeleri tarafından atölye hocalarına teşekkür belgeleri ve kupaları takdim edildi. İMO Yönetim Kurulu ve şube yönetim kurulu üyeleri tarafından kampa katılan öğrenci üyelere katılım belgeleri ve kupaları verilerek kapanış gecesi ve genç-İMO 7. Yaz Eğitim Kampı sona erdi.